Торта "Гараш" обожавам още от малка. Не бях правила от много години и то заради крема със сурови жълтъци. Вече не смея да слагам сурови яйца в нищо и само си мечтаех за нея. Иначе съм писала в блога и за нея тук със суровите жълтъци (лелеее страхотна ставаше, в блога съм сложила снимка с розова глазура, но си я правех класическа с кафява в повечето случаи) и тук някакво подобие на тортата, но не баш. Тази втората е по Звездев и всъщност на вид няма нищо общо. Просто вкусово ми се доближаваше.
Тази рецепта видях в блога на Люси. По принцип правя и самостоятелно крем от шоколад и заквасена сметана, правя го и за торти и никога не ми е хрумвало да го пробвам за "Гараш".
Хареса ми как се получи.
При мен тортата се получи по-висока, защото правих блатовете с размер 22 см и не ми се намаляваше дозата. Просто нямах подходящ поднос за 25-6 см торта, счупи ми се последния който имах при последната торта, която правих.
Тортата е разкошна, но не правете като мен да изяждате двойно парче. Колкото и да е лека заради заквасената сметана... все пак шоколад си е :D Аз особено напоследък драстично намалих сладкото и сега направо ми стана тежко :D
Аз си имах големи премеждия с нея. Вчера я правих след работа. Прибрах се 9 без нещо и тъкмо я започнах и какво да видя... водата спира. Оттам се ядосах... няма пък заради една вода да си прецакам продуктите. Напълних с вода каквото намерих преди да е спряла напълно, и си продължих. Да не ви казвам какво ме очакваше в мивката тази сутрин. Но пък си заслужаваше. Иначе щеше да ми отнеме половината ден днес. Радвам се, че не се отказах.
Но стига повече приказки. Време е за рецептата.
Продукти: за блатовете: 9 белтъка, 200 г кафява захар, 220 г фино смлени орехи, 50 г пресято брашно
за крема: 400 г черен шоколад, 80 г кафява захар, 400 г заквасена сметана
за ганаша: 200 г черен шоколад, 200 г течна сметана
Фурната се загрява на 200 градуса.
Белтъците се разбиват със захарта на сняг, но да не е много твърд, по скоро меки върхове за да не станат трошливи блатовете. Добавят се орехите и брашното и се разбъркват добре с дървена лъжица като се внимава да не спаднат белтъците.
Аз лично разчертах на 4 парчета хартия за печене по един кръг в който разпределих готовата за блатовете смес. Хартията е добре да се намаже предварително с мазнина, защото блатовете залепват.
Блатовете се пекат докато се зачервят. Оставят се да изстинат. И се приготвя крема.
Заквасената сметана се разбива със захарта и към нея се добавя разтопения и охладен за няколко минутки шоколад. Кремът се оставя в хладилника докато дойде време за сглобяване на тортата.
В ринг или форма за торта се поставя един блат, намазва се с крем, поставя се втори и така докато се изчерпат четирите. Тортата се оставя в хладилника за една нощ.
На другия ден се залива с ганаша приготвен от сметаната и шоколада. Сметаната се загрява и в нея се разтопява шоколада. Бърка се докато стане гладка и лъскава смес. Оставя се за още малко в хладилника докато стегне и след това вече може да се разреже.