Последният ми пост за 2014 година ще е това. Остават броени часове до края на годината и честно казано нямам търпение да я изпратя и да посрещна новата с много надежда, положителни емоции и цели, които се надявам да успея да постигна.


Това е сладкишът с който ще се подсладим тази вечер. Рецептата е на Ани от Вкуснотека. Много хубава рецепта, приготвяла съм я вече 3-4 пъти и всички много я харесват.

Продукти: 100 г черен шоколад, 125 г краве масло, 1/2 ч.ч. кристална захар, 1/2 ч.ч. кафява захар, 2 пак. ванилова захар, 2 чйца, щипка сол и 1/2 ч.ч. брашно

За глазурата: 200 мл животинска сметана, 200 г млечен шоколад, 1 с.л. краве масло

нарязан на парченца шоколад за гарниране (или нещо друго по избор)

Шоколадът и маслото се разтапят на водна баня или в микровълнова фурна. Прибавя се захарта и се разбърква добре. Прибавят се солта и ванилиите. След като изстине сместа се прибавят и яйцата едно по едно като след всяко се разбърква добре. Аз използвах тел, но може и с миксер.
Накрая се прибавя и брашното и се разбърква до хомогенна смес.
Сладкишът се пече до готовност (в зависимост от това колко влажен искате да е) в предварително загрята фурна на 180 градуса. Тавичката може да се намаже с масло и да се поръси с брашно или какао или да се използва хартия за печене. Тавичката, която използвах е около 20 на 25 см.
Оставя се да изстине и през това време се загрява сметаната, но без да се докара до кипене. Изсипва се натрошеният шоколад и маслото и се бърка докато сместа стане гладка. Оставя се във фризера за 10 минути и след това се разпределя върху браунито.
Отгоре се наръсва с парченцата шоколад и се нарязва на правоъгълници след като шоколадовата глазура стегне напълно.

Весело посрещане на новата година, приятели! Хубав празник да си изкарате!





Продукти: 500 г сварени и нарязани на дребно агнешки дреболии, 1/2 ч.ч. ориз*, 1 глава кромид лук, 1 малка връзка пресен лук, 1 и 1/2 ч.ч. агнешки бульон, 1/2 ч.ч. вода, сол, черен пипер, червен пипер, сушен джоджен, чубрица на вкус, олио

за заливката: 3 яйца, 1 кофичка кисело мляко - 400 г, 4 с.л. брашно, сол на вкус

В дълбок тиган се сгорещява олиото и се запържват дреболийките и нарязаните на дребно два вида лук. Прибавя се измития ориз и се разбърква няколко пъти докато стане прозрачен. Добавят се подправките и солта и се разбърква добре. Изсипва се бульонът и водата и се остава да заври след, което се изсипва в тавичка. Пече се в загрята на 200 градуса фурна до готовност.

Яйцата, млякото, брашното и солта се разбиват с тел до еднородна смес с която се залива дроб сармата. Пече се докато се зачерви (може да се добави и една екстричка - кашкавал и да се дозапече, аз мислех да го направя, но се отплеснах :D









* 1 ч.ч. - 240 мл


Идеята за бонбонките видях от тук.

Реално няма и кой знае каква рецепта. Разтапя се шоколад на водна баня (или в микровълнова). Може да е черен, млечен, бял. Може да се сложат и някакви подправки - ванилия, червен лют пипер, канела и т.н. В случая аз не съм слагала никакви подправки. използвах черен шоколад с 65% съдържание на какао.

С лъжица се взема от разтопения шоколад и се слага на купчинки с диаметър около 3-3.5 см. Отгоре се украсяват с различни сушени и/или захаросани плодове, ядки, семенца и т.н.



Тези бонбонки също ги правих за подарък. След като ги направих и мама се вдъхнови и тя ги спретна. Хубавото е, че стават много бързо, хем са сладички, хем са полезни.
Преди време мама ми беше изпратила едни изрезки от някакво гръцко списание с различни коледни сладкиши и имаше подобен вариант, но с меки сушени кайсии. Мисля и с такива да опитам някой ден. Както и с фурми :)

Продукти: 100 г сушени сини сливи без костилка, орехи, 150 г черен шоколад, 1 с.л. краве масло (или кокосово)

Сушените сливи се измиват и подсушават. Пълнят се с парчета орехи. Шоколадът се разтопява с маслото на водна баня или в микровълнова и сливите се потапят в него. Оставят се да стегнат върху хартия за печене.

Това е цялата философия :) много много бързо и много вкусно. Може да се сложи и по едно цяло бадемче вместо орех.



Това са едни от най-любимите ми сладкишчета, които си вземам от сладкарничките в Гърция и тази година реших да си направя сама. Много са сочни и са просто перфектни за Коледа (и не само за Коледа разбира се, но ароматът на портокал ми е някак коледен). Освен това комбинацията от портокал и черен шоколад е просто перфектна.
И тази година правих различни видове сладки за подарък на приятелите ни и тези шоколадови портокали определено обраха овациите.



Приготвят се много лесно, почти като захаросаните портокалови корички.

Продукти: 2 средно големи портокала, 300 грама захар, 300 мл вода, 200 г качествен черен шоколад с над 50% съдържание на какао, 1 с.л. краве масло (може да се използва постен шоколад и примерно кокосово масло вместо краве маслото)



Портокалите се измиват много добре и се нарязват на филийки с дебелина около половин сантиметър или 7-8 мм. Слагат се в тенджерка с вода и се оставят да покипят 5-10 минути за да излезне горчилката. Изцеждат се от водата и се заделят настрани. От 300 г захар и 300 мл вода се прави сироп. След като кипне се слагат резените портокал и котлона се намалява. Трябва да кипи, но да е съвсем лекичко. Варят се около един час в сиропа и след това се отцеждат и подреждат върху хартия за печене. оставят се да поизсъхнат за 12-14 часа.

Шоколада и маслото се разтопяват на водна баня или в микровълнова фурна и всеки портокалов резен се потапя и от двете страни в шоколада. Оставя се да се стегне върху хартия за печене. Може отгоре да се поръсят ядки, захарни пръчици или друга украса.

Аз увих всяко лакомство във фолио



Тези бисквитки спретнах набързо докато чакам тестото за кашкавалените бисквити да се охлажда. Много са вкусни и ароматни. Стават твърди, но хрупкави и маслени. Аз излапах три една след друга въпреки, че са доста едрички като размер :D



Продукти: 125 г меко масло, 100 г сусамов тахан, 120 г кафява захар + малко за овалване на бисквитите, ванилия, 1 ч.л. бакпулвер, 300 г брашно, 1 жълтък + 1-3 с.л. студена вода ако има нужда.



Омесва се маслено тесто от всички продукти (без захарта за овалване). Ако тестото стане много сухо се добавя студена вода - 1-2 с.л. Не трябва да е много меко, но не трябва и да е много твърдо. Да е такова, че да се оформят лесно топчета.

Фурната се загрява на 180 градуса. Тава се покрива с хартия за печене. От сместа се правят топчета колкото голям орех. Овалват се в кафявата захар и се редят на разстояние в тавата. След това се натискат с чаша примерно за да станат малко плоски. Аз използвах от онези "преси" за правене на картофено пюре. Пекат се около 20 минути, до леко зачервяване. Не ги препичайте защото по-принцип са твърди бисквитки, а препечени ще трошат зъби :)



Невероятно вкусните солени бисквитки на Ирина Купенска. Приготвих ги като изненада днес за обяд. Много бяха харесани. Направих половин доза защото нямах повече масло и сложих и краве сирене за разнообразие.

Продукти: 100 г брашно, 60 г настърган кашкавал, 40 г настъргано краве сирене, 60 г масло, 1 жълтък, 1 с.л. студена вода ако е необходимо, 1 ч.л. червен пипер, 1/4 ч.л. черен пипер
1 белтък за намазване + черен сусам за овалване.

В купа се смесват брашното, настърганите кашкавал и сирене, подправките и нарязаното на кубчета студено масло. Омесват се докато станат на трохички и се добавя жълтъка. Тестото се оформя на топка, ако е необходимо се добавя супена лъжица вода. Оформя се на рулце с диаметър 3-4 см. намазва се с белтък и се овалва в черният сусам. Увива се в свежо фолио и се оставя да стегне във фризера.

След като стегне се реже на филийки, които се редят в тавичка постлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 докато станат златисти на цвят. Охлаждат се и са готови за нападение :D

Още другата седмица ще направя една цяла доза.



Мисля, че никой не би могъл да познае, че този страхотен кейк е абсолютно постен. Никой освен това не би останал равнодушен пред него. Много мек, пухкав и вкусен и най-важното е, че може да се покрие с глазура, може да се използва за блатове за торта...
Рецептата я знам от Цвети. :)



Продукти: (за тавичка 20/25 см): 1 и 1/6 ч.ч. брашно, 1/6 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. студена вода, 3 с.л. какао, 1 равна чаена лъжичка сода, 1/2 ч.л. сол, 2 с.л. портокалова кора, 1 с.л. ябълков оцет
пудра захар за поръсване

В купа се смесват мокрите съставки, отделно се смесват и сухите и се обединяват. Разбъркват се добре до получаването на хомогенна смес. Фурната се загрява на 200 градуса и сместа се изсипва в тавичка покрита с пекарска хартия. Пече се до готовност (забита клечка в кекса трябва да излиза чиста, без полепнала смес) - около 40 минути.
След изпичане се оставя да поизстине и докато е леко топъл се поръсва с пудра захар. Нарязва се след пълното изстиване.




Имах половин останало бурканче с фъстъчено масло и се чудих какво да направя с него и попаднах на тази великолепна рецепта. Станаха толкова ароматни, хрупкави и вкусни, че се ометоха за нула време. Дори мъжът ми, който не яде сладко по принцип хапна доволно количество от тях. Силно ги препоръчвам, разкошни са!



Ето моята интерпретация (която не се различава особено от оригинала):

Продукти: 1/2 ч.ч. маргарин или масло, 1/2 ч.ч. фъстъчено масло с парченца фъстъци, 3/4 ч.ч. кафява захар, 1 яйце, 3 прахчета ванилия, 1 ч.ч. смлени овесени ядки (реших да смеля овесените ядки и да има и по едри парченца, да не са фини), 3/4 ч.ч. брашно, 1 равна чаена лъжичка сода, 1/3 ч.л. сол.

Двете масла се смесват със захарта, добавя се яйцето, ванилията и сухите съставки. Не съм използвала миксер, разбърквах всичко с дървена лъжица.
Фурната се загрява 180. Тава се покрива с пекарска хартия и с помощта на две чаени лъжички се оформят купчинки колкото орех на разстояние една от друга защото сладките се разливат. Пекат се до зачервяване на краищата.






Продукти: 50 г. меко масло, 2 яйца, 150 г. светла кафява захар, 3 прахчета ванилия, кората от 1 портокал и 1 мандарина, 50 г сушени червени боровинки, 1/4 ч.ч. ситно смлени орехи, 2/3 ч.ч. смлени овесени ядки (може да се използват и фини, но аз исках да има и по едри парченца и затова просто ги смлях за няколко секунди в чопъра) 1 ч.ч. брашно, 1 с.л. чиа семена.

Маслото, захарта и яйцата се разбъркват с тел или дървена лъжица, добавя се ванилията и кората от цитрусите. Червените боровинки се накисват в малко топла вода за няколко минути и след това се изцеждат и подсушават.
Прибавят се към сместа и се разбърква добре. Добавят се орехите, овесените ядки, брашното и семената чиа.



Фурната се загрява на 200. Върху тава се постила пекарска хартия и се разпределят купчинки колкото орех на разстояние една от друга. Могат да се натиснат леко с лъжица отгоре. Пекат се около 15 минути или докато се зачервят краищата. Сладките са много ароматни и вкусни и са мекички.

Може бялото брашно да се замени с пълнозърнесто, но аз в момента нямах друго.











Това сладкишче приготвих за да почерпя за рожденият ден на мама :) Оригиналната рецепта е от този сайт. Аз направих малко промени.



Продукти: за основата: 2 кутии бисквити орео (от 175 грама), 100 г разтопено масло;
за карамела: 190 г захар, щипка сол, 200 мл животинска сметана, 1 ч.л. масло;
100 г нарязано печено солено кашу;
за ганаша: 500 г черен кувертюр, 400 мл животинска сметана, 3-4 с.л. захар мусковадо;

100 г натрошен шоколад за украса

Бисквитите се смилат и се смесват с разтопеното масло и се разпределят върху форма с подвижно дъно. Оставя се в хладилник да стегне докато се приготвят карамела и шоколадовия крем.

В тефлонов тиган се слагат 2 с.л. захар на средна температура. След като захарта се разтопи се добавят още две и така докато свърши захарта. Сметаната се загрява и малко преди да е кипнала се изсипва при карамела. Разбърква се добре докато стане гладка смес и се сгъсти (4-5 минути) и се добавят щипката сол и маслото. Карамелът се изсипва върху основата и се поръсва с ядките

В купа се начупва кувертюра на парчета. Сметаната се загрява и се сваля от огъня преди да е кипнала. изсипва се при кувертюра и се разбърква добре докато се разтопи напълно и стане хомогенна смес. Добавя се захарта и се оставя да се охлади за 5 минути. Изсипва се върху карамела и се заглажда. Настъргания/натрошен на дребно шоколад за украса се разпределя след като малко се е охладил сладкиша в хладилника.





За един сандвич: 2 филии хляб по избор (в моя случай ръжен пълнозърнест), 1 авокадо, 1 с.л. сусамов тахан, сол на вкус, няколко листа салатка айсберг и 1 домат.
Авокадото се намачква на пюре, добавя му се таханът и сол на вкус и се намазва на филиите, гарнират се със зеленчуците. Чудесна идея за бързо хапване.
Един от най-вкусните чийзкейкове, които съм правила и вкусвала! Рецептата е на Ина от Ossigeno
Направих го за посрещането на мама в България :) И на нея много й хареса. Силно го препоръчвам на всички, които обичат тиква! Промените, които съм правила са малки и са само в някои грамажи



Продукти: за бисквитената основа: 1 опаковка бисквити Орео - 100 г , 1 опаковка чаени бисквити, 50 г разтопено масло, 2 с.л. кафява захар
за крема: 250 крема сирене (в рецептата е използвано Филаделфия, но аз използвах едно крема сирене, което купувам от Лидл за сладкиши. В кутии по 200 грама е), 3 яйца, 500 г пасирана печена леко подсладена тиква, 1 ч.ч. кафява захар, 1 консерва подсладено кондензирано мляко, ванилия, 2 щипки сол, малко канела на вкус



Бисквитите се смилат в блендер и към тях се добавят маслото и захарта. Сместа се разпределя във форма с падащо дъно като се притиска и заглажда добре и се запича за 10тина минути на 180 градуса. Оставя се настрани да изстине и се приготвя тиквената смес като всички продукти се смесват и пасират или се пускат в блендер. Изсипва се върху бисквитената основа и се пече на 180 градуса до готовност.






Обновявам с малко снимки от 2016 година. Този път на квадратчета. И призовавам да опитате задължително това невероятно тиквено блаженство











Продукти: 1 кг картофи, 1 връзка копър, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, чубрица, черен пипер, сол на вкус, олио, 100 г маслини с чушка

Картофите се измиват и сваряват в подсолена вода. В тиган се загрява олио и се задушава лукът до златисто, добавят се нарязаните на дребно скилидки чесън.
Картофите се обелват и нарязват на едри парчета. Слагат се в тавичка, прибавя им се лука с чесъна, сол на вкус и се разбъркват. Поръсват се с олио и се запичат до златисто на 200 градуса.
След готовност им се прибавят нарязаните маслини, копър и стритата чубрица.

Идеално е и като основно и като гарнитура.

Източник: Бон апети



Едно пакетче маслени бисквити с канела, половин пакетче масло
За крема: 125 г. обикновено крема сирене, 200 г заквасена сметана, 500 г маскарпоне, захар на вкус, 1 ванилия, кората от един портокал + сокът от 1, сокът от един лайм, 1 пак. Желатин, сладко по избор.
Бисквитите се смилат в блендер/чопър. Изсипват се в купа и се разбъркват добре с маслото. Разпределят се на дъното на купички като се заглаждат и притискат с обратната страна на лъжица. Слагат се в хладилнила докато се приготвя крема. Мен ме мързеше да вадя миксера и всичко разбърквах с дървена лъжица. Смесват се сирената и сметаната, добавя се захар на вкус, ванилията и кората от портокал. Прибавят се соковете от портокала и лайма. В чашка се изсипва желатина и се сипва малко вода. След като набъбне се слага на най ниска мощност на микровълновата (или си се разтапя на водна баня стандартно, но аз реших да действам мързеливата). За около 10-15 сек е готов. Брка се добре докато се разтвори напълно. Като поизстине се добавя към крема. Разпределя се в купичките. Оставя се в хладилник за няколко часа и преди сервиране се гарнира със сладко по избор. При мен беше домашно сладко от ягоди и портпкалов фреш


Това беше първата ми среща с аспержите. Не беше никак лошо на вкус, но все пак не бях пък и чаааак толкова очарована. Някак бях прочела твърде много суперлативи преди да реша да ги опитам на вкус, а след това ми се сториха доста как да кажа обикновени и дори малко безвкусни. Може би и аз съм виновна защото може да не съм ги приготвила добре. Не знам дали бих повторила. Просто не е моят зеленчук. Аз и без това съм скарана с доста зеленчуци.

обелих ги (аз си правих само за мен порция за обяд), нарязах ги на 3 и ги овкусих със сол и зехтин. Увих около снопчетата (по 3 в снопче) бекон и ги сложих в загрят тиган с малко масло вътре. Под похлупак. няколко минути докато се зачерви бекона. А да сложих и отстрани каквото ми остана от аспержите без бекон.
После поръсих с пармезан и мед и воала. За около 15тина минути станаха.




Рецептата ми я сподели една приятелка, която живее в Кипър и първоначално си помислих, че е кипърска, но след това я попитах и тя ми каза, че е египетска, но я приготвяли и в Сирия.

На една консерва отцедена бакла (което трябва да е около 300 грама) сложих 1 пълна супена лъжица сусамов тахан, малко прясно изцеден лимонов сок (аз не обичам много кисела храна освен ако не е в сладкиш затова сложих малко), малко зехтин, 2 скилидки чесън, малко водичка за да стане с гъстота на боза, кимион и сол на вкус. Загрях го на котлона за минутка и прибавих баклата. Накрая сложих малко листенца магданоз и сервирах с домати и краставици.
Благодаря ти, Данииии!


за два броя: две филии черен хляб със семена, 1 скилидка чесън, 2 с.л. зехтин.
Чесънът се нарязва на тънки филийки и се смесва със зехтина в плоска чиния. Филиите се потапят от двете страни и отгоре се подрежда чесънчето. Пекат се на 200 градуса до зачервяване в покрита с пекарска хартия тавичка.
Един голям домат се обелва и почиства от семките. нарязва се на дребно и се смесва с 1 с.л. зехтин, една малка скилидка чесън нарязана на ситно и няколко листенца пресен риган нарязани на ситно. Филийките се наръсват със сол (при мен черна кипърска), отгоре се разпределя сместа и се наръсва с още малко сол. Лесно и много вкусно




Продукти: 1 част вода, 2 части брашно, малко сол.

Замесва се средно по мекота тесто. Може да се добави малко олио. Оформят се топчета. Разточват се набрашнени малко по-дебели от палачинки и се пекат на загрят тиган. Намазват се с гхи (индийско масло), но при липса може и с нашенско си

Ето тук може да се види начинът на печене на роти.



Супер фалшиво както се досещате е защото нито е чили, нито има месо в него :) Много е вкусно обаче :)

1 глава лук и 3-4 скилидки чесън се задушават в малко мазнина и след това се изсипва малко водичка. Добавят се 1 голям домат нарязан на дребно и 1 голям домат пасиран. Добавят се няколко печени чушки. Оставя се да покъкри докато се посгъсти. Добавят се 1 малка консерва царевица, 1 консерва бял и една червен боб, 2 дафинови листенца и кимион + сол на вкус. Оставя се да покъккри малко и е готово за хапване :)



От 8 дни съм за трети път на 90-дневния режим на хранене и се чудех какво да сготвя за ден варива и ми хрумна да опитам малко по-различно приготвяне на боб с ориз. По принцип го приготвям чист в тенджера и единствено с лук и сол като подправки. За съжаление не разполагам с по-хубава снимка. Нямам и фотоапарат от известно време и снимам всичко с телефона си.

Продукти: 1/2 ч.ч. нарязани белени домати, 1 консерва бял боб, 1/2 ч.ч. ориз, олио, 1 голяма червена чушка, 1 глава лук, 1 голям морков, червен и черен пипер, джоджен и сол на вкус.

В Тиган се загрява мазнината и се задушават нарязаните на дребно лук, чушка и морков, след това им се добавя измития ориз и се запържва докато стане прозрачен. Добавят се доматите и изцеденият боб и подправките. изсипва се в тавичка и се покрива с подсолена вода (1 към 4 към ориза). Пече се в загрята на 200 градуса фурна до готовност.

Не знам доколко го харесаха вкъщи, но на мен много ми допадна.