Продукти: 1 банан, 2 с.л. лимонов сок, захар на вкус, 1 ч.л. канела, 1 ванилена захар, килограм ябълки изчистени и настъргани, 100 г стафиди накиснати предварително във вода и изцедени, 8 листа кори за баница

Банана се нарязва на дребно и се смесва с ябълките, стафидите и подправките. Добавя се захар и лимонов сок. Обърква се добре. Сместа се разделя на 4 части. Разпределя се върху корите и се навиват на ролца. Намазват се леко с олио и се пекат до зачервяване.
Напръсква се леко свода и се покрива с къпра. След като изстине щруделът се поръсва с пудра захар и се разрязва на парчета.



Рецептата е на моят любимец Стелиос Парлиарос ( ΓΛΥΚΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ). Много интересен и вкусен кейк.

Продукти: 250 г захар, 75 г какао, 180 г брашно, 1 пак бакпулвер, 3 г индийско орехче, 4 яйца, 200 мл олио или зехтин, 250 г сварено червено цвекло

Цвеклото се пасира (или се смила в блендер) заедно със захарта. Добавя се олиото и яйцата едно по едно. Прибавят се и сухите съставки. Фурната се загрява на 180 градуса. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка или форма за кекс. пече се 1 час като след около половин час може да се намали фурната на 150

Поръсва се с пудра захар.

Снимките ми са тъмнички, но точно тогава времето беше много мрачно.

Продукти: 500 г кайма по избор, сол, черен пипер на вкус, 100 мл сметана, 200 мл вода, 250 г гъби, олио 2 лъжици

Каймата се овкусява със сол и черен пипер. Правят се малки кюфтенца и се запържват за 5-6 минути в сгорещената мазнина от всички страни. прибавят се нарязаните на филийки гъби. Разбърква се няколко пъти и се добавят сметаната и водата. Оставя се да къкри на бавен огън 15-20 минути и е готово за сервиране. Много бързо и вкусно ястие.


Продукти: 1 яйце, 80 г маргарин, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 3/4 ч.ч. захаар, 1 ч.л. ванилия, 1 и 1/4 ч.ч. брашно, 1 пак. бакпулвер, 1/4 ч.л. сол, 50 г марципан на парченца, 50 г шоколад нарязан на парченца, 50 г натрошени орехи

Маргарина и захарта се разбиват на крем. Добавя се яйцето, ванилията. Смесват се брашното, бакпулверът и солта и се прибавят постепенно към другата смес като се редуват с прясното мляко. Накрая се добавят орехите, марципана и шоколада.

Загрява се фурната на 180 градуса. Сместа се разсипва по формичките като не се препълват повече от 2/3. пекат се до готовност. Около 15-20 минути.

Оставят се да изстинат върху решетка.

Може да се поръсят с пудра захар.
Продукти: 1 яйце, 80 г. масло, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 3/4 ч.ч. захар, 1 ч.л. ванилия, 1 и 1/4 ч.ч. брашно, 1 пак бакпулвер, 1/4 ч.л. сол

за глазурата: разтопен бял шоколад

захарни, шоколадови пръчици, крокант за украса.

Маслото (трябва да е меко) се разбива със захарта на крем. Добавят се ванилията и яйцето. Смесват се сухите съставки и се обединяват с другите като се редуват сухи -> прясно мляко.

Загрява се фурната на 180 градуса. Слагат се хартиени формички в купичките за мъфини. Пълнят се 2/3 и се пекат 15-20 минути до готовност.

След като изстинат се потапят отгоре в разтопен бял шоколад и се покриват със захарни пръчици.

Нямам снимка :) Направих ги тогава вечерта и нямаше за кога да ги снимам. Бях ги приготвила за да почерпя преди да се върна в БГ




Продукти: 500г кайма, 250 г микс от зеленчуци - тиквички нарязани на филийки, зелен боб, маслини, червена и зелена чушка, 1 морков нарязан на малки кубченца, 1 глава лук, 1 чаша червено вино, зехтин, 3 с.л. доматено пюре, 2 с.л. домашна едра лютеница, 1 кг картофи, 2 яйца, бучка масло, 2 топки моцарела (250 г)

Лукът се запържва в загрятия зехтин заедно с каймата, добавят се всички зеленчуци, и се оставят да се задушат. Прибавят се виното и доматеното пюре и лютеницата. Оставя се докато течността се изпари почти изцяло.

Сварените картофи се намачкват с вилица на пюре, прибавя се бучката масло, осолява се на вкус и се смесва с двете яйца. В тавичка се разстила каймата със зеленчуци и се покрива плътно с пюрето. Запича се до зачервяване. Отгоре се покрива с накъсаната моцарела и се допича на горна фурна докато моцарелата се разтопи и зачерви.
Продукти: 400 г макарони, сол на вкус, 500г кайма, 300 г микс от зеленчуци (тиквички, червена и зелена чука, маслини, лук и пр. по избор всички нарязани, но не на много дребно), 100 г крема сирене с маслини, 50 г масло, 200 г ементал, 50 г пармезан, 1 топка моцарела.

Макароните се сваряват в подсолена вода и се отцеждат. Изсипват се в тавичка и се разбъркват с маслото и крема сиренето докато се смесят добре.

Каймата се запържва в малко зехтин, Добавят се зеленчуците и се задушават няколко минути.

Изсипват се при макароните и се разбъркват така, че да има навсякъде от пълнежа. Покриват се обилно със сирената и се запичат до зачервяване на сирената.

Стана много вкусно, но за съжаление не остана за снимка.



Продукти: за блата: 6 яйца, 160 г. брашно, 180 г захар, 2-3 с.л. какао на прах
за крема: 200г бял шоколад, 200 мл готварска сметана, 500 г маскарпоне, 1 ванилия, сладкарска боя (червена или розова)
за украса: лешников крокант и захаросани лимонови корички
за сиропа: захар, вода, лимонов сок

Разделят се белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се разбиват на крем със захарта. Добавят се внимателно разбитите белтъци и се разбъркват с дървена лъжица. Прибавя се брашното малко по малко и какаото. Фурната се загрява на 180 градуса. Сместа се изсипва в покрита с хартия за печене форма за торта (26 см) и се пече до готовност. Оставя се да изстине. Сметаната се загрява леко и към нея се добавя белият шоколад нарязан на малки парченца. Разбърква се докато се разтвори напълно и се оставя да се охлади. Сместа се разбива с миксер докато се удвои, добавят се маскарпонето и ванилията.

Сварява се сироп от захарта, водата и лимоновия сок. Аз направих 1 чаша захар, 1 вода, половин лимон, но ми остана.

във форма се подреждат блат -> сироп, крем, лимонови корички, блат (сиропиран от обратната страна -> крем и отгоре смед като го загладих покрих с крокант и лимонови корички.


Преди няколко дни реших да направя пак картофени соленки. Използвах тази рецепта

Но след като замесих тестото с половината брашно го разделих на две части. Към едната добавих около 50 грама нарязана на ситно шунка и доизмесих с пълнозърнесто брашно. Другата част си я направих с бяло брашно без шунка. Вместо кашкавал използвах 200 г ементал и около 20-30 г настърган пармезан. Станаха много вкусни.




Продукти: 100г. шоколадов кувертюр, 125г масло, 2 яйца, 2/3 ч.ч. захар, 1/4 ч.ч. брашно, 1 с.л. какао, 1/4 ч.ч. смесени лешников крокант и филирани бадеми, 2-3 с.л. лешниково брашно, 100 г шоколад с ядки начупен на малки парченца.

За заливката: 100 г кувертюр, 1 с.л. масло, 1-2 с.л. прясно мляко.

Шоколадови пръчици за украса.

Маслото и шоколада се разтапят на водна баня. Към тях се добавя захарта, какаото, яйцата едно по едно, брашното, натрошения шоколад и ядките.

Изсипва се в тавичка покрита с хартия за печене и се пече на 180 градуса докато забита клечка в средата излезне леко влажна. Оставя се леко да застине. През това време се разтапят на водна баня шоколада и маслото, добавя се и прясното мляко и се разбърква добре. Изсипва се върху сладкиша и се заглажда. Като изстине леко се наръсва обилно с шоколадовите пръчици. Нарязва се на парчета след като изстине напълно.



Продукти: 280г. шоколадов кувертюр или черен шоколад, 1/2 ч.ч. масло, 1 ч.ч. захар, 1 и 1/2 ч.ч. лешници, 3 яйца, ванилия, 1/4 ч.ч. брашно, 1/2 ч.л. сол

Една чаена чаша от лешниците се смилат фино на брашно, другите се начукват на едро. Маслото и шоколада се разтапят на водна баня и се охлаждат за няколко минути. Към тях се прибавя захарта и яйцата едно по едно. Разбърква се добре, добавят се и останалите съставки. Фурната се загрява на 180. В тавичка около 20/20 (моята беше малко по голяма) се поставя хартия за печене и се изсипва тестото. Пече се докато забита клечка в средата излезне леко влажна.