Баба прави този кекс откакто се помня като му слага разни добавчици. Примерно едно бурканче сладко от дидени корички, какао и т.н. Интересното е, че аз досега не бях го правила никога. Правила съм толкова десетки кексове и кексчета, но не се бях сещала да направя този защото като ни се дояде тя го прави. Днес се обадих на баба за рецептата и го спретнах. Тя каза, че досега никога не е имала някакви гафове с него, винаги си ставал пухкав и вкусен. Надявах се и при мен да се получи добре. Така и стана. Бързам да запиша рецептата докато не съм изгубила листчето някъде. Кексът става много мек и пухкав и не е с много продукти.
Продукти: 5 яйца, 2 ч.ч*. захар (бяла, кафява, каквато обичате), 1/2 ч.ч. студена вода, 1/2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 пак. бакпулвер, 3 с.л. какао, кората от 1 портокал, 2 пак ванилена захар (с ароматите може да варирате според предпочитанията ви)
Кексът може да се разбива и с тел и с миксер. Мен ме домързя да извадя миксера и го разбърках с телта.
Яйцата се разбиват на крем със захарта, добавят се водата и олиот, ванилията и портокаловата кора и се разбърква добре. Към брашното се добавя бакпулера и се добавят към мокрите съставки. Когато сместа стане еднородна се отделят 2-3 черпака в купичка и към тази смес се добавя какаото.
Фурната се загрява на 180 градуса. Формата за кекс се намазва с масло и се посипва с брашно за да не залепне. изсипва се бялата смес и в средата на формата се изсипва и какаовата. Може да се остави така или леко да се разбърка с виличка с въртеливи движения за да стане шаренко.
Пече се до готовност. Около час или докато клечка забита в средата излезне суха, без полепнала смес по нея.
Оставя се да изстине и се изважда от формата. Поставя се в чиния и се поръсва обилно с пудра захар.
*1 ч.ч. = 250 мл