Продукти: 2 пак. обикновени бисквити (по 130 г пакета), 100 г масло, 100 г млечен шоколад, 1/4 ч.ч. пудра захар, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 50 г горчиво какао, 1/2 ампула есенция ром, 1/2 к. ч. нарязани на дребно стафиди и червени боровинки, пудра захар за декорация



Бисквитите се начупват на дребно в купа.
Прясното мляко се загрява и към него се прибавят маслото, какаото и шоколада. Бъркат се добре докато се обединят и разтопят съставките. Оставя се настрани да изстине малко след което се изсипва при бисквитите. Добавят се захарта и сушените плодове и всичко се разбърква много добре.
Оставя се за 15-тина минути да почине след което се оформя на няколко салама според дебелината, която искате и се завиват във фолио. Оставят се в хладилник за минимум 2-3 часа.
Преди сервиране се поръсва с пудра захар от всички страни и се реже на филийки.


Адаптирано от Супичка.


Продукти (за 18 кексчета) : 2 яйца, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кафява захар (при мен половината беше демерара, половината мусковадо), 2 пак. ванилия, 1 ампула есенция ром, 1/2 ч.ч. олио, 1 пак бакпулвер, 1 ч.ч. прясно мляко, 3-4 с.л. горчиво какао, 18 шоколадови бонбона (аз използвах с пълнеж от ванилов крем), пудра захар за поръсване.


Яйцата се разбиват на гъст крем със захарта. Прибавят се олиото и прясното мляко, есенцията, ванилията. Смесват се брашното, бакпулвера и какаото и се прибавят към мокрите съставки. Сместа се обединява добре до хомогенна смес.

Фурната се загрява на 180 градуса. В тавичка за мъфини се нареждат хартиени капсули. изсипва се 1 с.л. от сместа. Слага се по 1 шоколадов бонбон и се покрива с останалата смес до 2/3 от хартиените капсулки.

Пекат се до готовност. Около половин час или докато забодена клечка за зъби излезне суха, без полепнало тесто.

След като поизстинат малко се поръсват с пудра захар.


Адаптирано от тук.

Рецептата е на Ева Тонева за маслена погача. Аз обаче намалих дозата наполовина и я сложих в правоъгълна форма за хляб. Беше изключително вкусна, мекичка, миришеща на масло и деляща се на конци.

Продукти: 100 мл топла вода, 100 мл топло прясно мляко, 1 пак. суха мая (7 г), 1 с.л. мед, 1 ч.л. сол, 1 яйце + 1 белтък, около 500 г брашно + брашно за разточване.
за намазване: 70 г разтопено масло и 1 жълтък разбир с 1-2 лъжици прясно мляко.


Медът, маята, топлата вода и няколко лъжици брашно се разбъркват добре за да не станат бучки и се оставят настрана докато удвоят обема си.

В купа за месене се смесват солта и брашното. Прави се кладенче и се изсипват яйцата, прясното мляко и сместта с маята. Омесва се хубаво гладко тесто, което се поставя в намаслена купа и се оставя на топло за да втаса.

След като втаса тестото се разделя на 6 парчета.


Всяко парче тесто се разточва с диаметър около 20 см. Редят се едно върху друго като след всяко се маже обилно с масло. Последната кора се оставя без да се маже. Цялата "купчинка" се разточва на голяма кора тънка около половин см. Намазва се с масло. Реже се на триъгълници, които се навиват като кифлички и се редят във форма за хляб покрита с хартия за печене. Намазва се с масло и се оставя да втаса за половин час.

Фурната се загрява на 180-200 градуса. Преди да се пъхне във фурната хлябът се намазва с разбитото яйце. Пече се около половин час или до готовност. След изваждане от фурната се маже с масло и се покрива с кърпа.




Първо ще ме простите за липсата на фокус, но днес тотално закъснях с обяда и всички бяха много гладни... Щракнах набързо и това е резултата. Но пък станаха много вкусни ролцата.
Идеята взаимствах от пилешкото с ементал на Дарин Стойков.

Продукти (за 3 порции): 3 пържоли от бут, по 2-3 парчета кашкавал, 150 г спанак, черен пипер, 1 с.л. олио, сол, горчица, по 1 парченце масло


Спанака измива, нарязва се на дребно и се задушава докато си промени цвета в 1 с.л. олио.
Пържолките се намазват с горчица, поръсват се със сол и отгоре се нареждат парченца кашкавал и се разпределя спанака. Завиват се на ролца и се стягат с дебел конец за да си запазят формата.
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна до готовност като от време се поливат отгоре с образувалото се сосче.

Аз сервирах с картофено пюре и салата от морков и червено цвекло.


Рецептата е от списание GoodFood.> Аз нямах ананас на шайби и при наличието на две консерви на парченца не ми се купуваше нов честно казано затова си поиграх да ги редя.
Още не съм го опитала, но мирише толкова примамливо на масълце и карамел!

Продукти: 1 консерва ананас (на шайби или на парченца) отцеден от сока и подсушени парчетата.

за маслената подложка: 50 г разтопено масло, 50 г ситна кафява захар

за тестото: 100 г разтопено краве масло, 100 г светла кафява захар, 100 г брашно, 1 пак. бакпулвер(10 г), 2 с.л. от ананасовия сироп, ванилия, 2 яйца.


Маслото се разбива със захарта на гъст крем за маслената подложка. Намазват се дъното и стените на 22 см форма с падащо дъно. Отгоре се подреждат парченцата ананас.

Фурната се загрява на 180 градуса.
Яйцата се разбиват със захарта на крем, добавят се маслото, ванилията, двете супени лъжици ананасов сироп и брашното смесено с бакпулвер.


Сместа се разпределя внимателно върху парчетата ананас и се заглажда внимателно с лъжица. Пече се до готовност (забодена клечка трябва да излезне суха, без полепнала по нея смес) около 30-35 минути. Оставя се да изстине 10-15 минути. Стената се отделя и се обръща върху подходяща чиния. Може да се сервира и горещ и студен.






Като правя вечер снимки на хапването стават едни такива жълти, размазани... и не толкова апетитни.
Това ястие го направих преди няколко вечери. Имах около 900 г месо от бут. Чудих се как да го направя..., но като видях в Билла тарелка с обикновени и кралски печурки и реших, че ще е с тях.
Сосът видях в блога на Йоана. Получи се много вкусен.

За себе си го сервирах с гарнитура от гъбите и нарязано на тънко прясно зеле, а за другите със задушени картофи с масло и чубрица.


Продукти: 800-900 г свинско месо от бут, 300 г печурки (аз използвах смес от кралски и обикновени), 2 глави жълт лук, 2 глави червен лук, 1 к.ч. червено вино, 2 ч.л. горчица, 1 с.л. мед, 1 ч.л. сол, 1 стръкче пресен розмарин нарязан на ситно, 1 ч.л. сух риган, 1 ч.л. подправка за гирос (имам готова смес, която ми е подарък, не е купувана, а е правена)



Горчицата, медът, солта, розмарина, подправката за гирос и ригана се смесват и се намазва месото. Оставя се за един час в хладилника завито със свежо фолио.
Фурната се загрява на 220.
Лукът се нарязва на полумесеци. Гъбите се измиват и почистват. Слагат се в подходяща тавичка. Отгоре се поставя месото, полива се с виното и се завива добре с фолио (аз сложих двойно).
Месото се пече около половин час на 220 и след това се намалява на 160 градуса. Пече се още 3-3 и 1/2 часа и се отвива фолиото за да се провери дали е добре сготвено. Засилва се фурната на 220 и се запича докато хване коричка.


И тук идва ред на лучения сос, който взаимствах от Йоана. Събира се лука от тавичката и се изсипва в малка тенджерка или касерола заедно със соса от месото. Оставя се да кипне и се добавя 1 ч.ч. вино. Разтваря се 1 ч.л. натурално нишесте и се добавя към соса. Оставя се да покъкри известно време. Сваля се от котлона и се претрива през цедка.

Задушените картофи направих по съвсем елементарен начин. Сварих ги. нарязах ги на едри парчета и ги задуших в малко масло. Добавих чубрица. и това е.

Чудих се дали да нарежа месото на тънки филийки или да го накъсам по "нишките" и сторих второто. Много крехко се получи. Но след толкова дълго печене няма как :)







Имах едно парче агнешки черен дроб във фризера и ми се искаше да го приготвя вече. Първоначално мислех да си го направя с лук и вино както си го обичам най-много. Но после се разрових в интернет и намерих тази рецета. Интересна ми се стори и я пробвах. Наистина дроба става много крехък. У дома се хареса. Сервирах го със салата от моркови, червено цвекло и домат. Снимката ми е кофти, но нищо.


Продукти: 300-400 г агнешки черен дроб, 1 яйце, 1 скилидка чесън, 1/2 ч.л. черен пипер, сол на вкус, малко олио за пържене.

Агнешкия дроб се накисва във вода с оцет за известно време колкото да "излезне" кръвта. Нарязва се на филийки около 1.5 см, подсушават се. В купичка се разбива яйцето и се смесва с черния пипер и нарязаната на много ситно скилидка чесън. Филийките дроб се слагат при яйчената смес и се оставят така поне половин час.

В тиган се загрява малко олио и дробът се пържи до готовност. Пържете по 2-3 минути на страна, не го препържвайте за да не стане жилав и твърд.
Посолява се след като е готов.
Сервира се с гарнитура по избор.

От много време го гледам този сладкиш из Интернет и все не мога да се престраша да го направя заради тая майонеза вътре. Понякога ми е трудно да приема някои неща първоначално, а и не обичам много майонеза. Но като видях страхотните снимки на Мина и си казах "Време е!". Изобщо не съжалявам, че го направих. Стана много пухкав и мекичък и сочен...
Не мога да повярвам, че няма яйца и масло в него.


Продукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кафява захар, 50 г какао (по рецепта са 40 г, но пакетчето беше от 50 г и не ми се оставаше в шкафа с 1 лъжица вътре и си го сложих цялото), 1 пак. бакпулвер (2 ч.л.), 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 200 г майонеза, 200 мл студена вода, 2 бр. ванилена захар, 1 с.л. настъргана портокалова кора

за заливката: 100 г черен шоколад и 50 г масло ( вкъщи видях, че съм купила шоколад който е 90 г и набързо импровизирах като добавих няколко шоколадови бонбона за да допълнят грамажа. бяха и с пълнеж от ванилов крем, та глазурата доби леко ванилов вкус. Добре се получи)


Смесват се всички сухи съставки в купа. Към тях се добавят водата и майонезата и се разбърква добре с лъжица докато сместа стане гладка и хомогенна.
Фурната се загрява на 180 градуса. Форма за кекс (20 см) се намаслява и се поръсва с малко брашно или какао. Сместа се изсипва вътре и се пече до готовност. Забодена клечка трябва да излезне суха, с малко трохички полепнали по нея, но да не е сурова смес.

Оставя се да изстине.

Шоколадът и маслото се разтапят в микровълнова или на водна баня. Шоколадовата смес се оставя за няколко минути да стегне леко и се залива кекса. Отгоре може да се украси с каквото ви душа иска. Аз използвах сушени червени боровинки.


Баничките на баба или както си ги наричаме вкъщи "корички" е нещо, което всички вкъщи обожаваме. Откак се помня баба ни прави такива корички.

Продуктите са много достъпни - кисело мляко, сода, брашно, масло и сирене.

Продукти за 5-6 банички (в зависимост от това колко големи ще ги разточите и колко ви е голям тигана): 250 мл кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. сол, брашно колкото поеме + за разточване

Замесва се еластично тесто, средно по мекост. не трябва да е много меко, но и в никакъв случай твърдо.

Разделяте тестото на топки. Всяка топка се разточва на тънка кора.

Вариант 1*:

Намазва се сгорещен тиган с масло и баничката се изпича до готовност от двете страни. намазва се с масло и вътре може да се сложи натрошено сирене. Така се процедира и с останалите кори.

Вариант 2:

Този вариант го направих защото мъжът ми искаше да има сирене в тестото, а аз вече го бях замесила. Разточената кора се наръсва със сирене и се завива на руло, което след това се увива на "охлювче". След това отново се разточва на тънка кора. Изпича се в намазан с масло тиган от двете страни.

Той им сложи и сладко от праскови. Аз лично бих го пропуснала :)


*Снимките от "Нашето детство" са правени от мен и са от моя публикация там. Понеже вече не разполагам с тях на компютъра си, използвах тези от статията.


Тази рецепта се роди в момент в който нямах почти нищо в хладилника и шкафовете и исках да направя нещо сладко. Казах си, трябва да е нещо с 1 яйце, защото имах само него. Първоначално се сетих за рецептата на Йоли за кейк с авокадо и лайм, но нямах нужните продукти. Тогава попаднах на рецепта за мъфини с авокадо и боровинки и си я нагласих според наличностите. Бях много изненадана от резултата, защото в рецептата няма никаква мазнина, а станаха чудни и не се лепят за хартиените чашки. Адаптирана е от тук.


Продукти за 12 броя: 2 ч.ч. брашно*, 2 ч.л. бакпулвер, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, щипка сол, 1 авокадо (обелено и намачкано с вилица, 1 ч.ч. захар, 1 яйце, 1 шушулка ванилия, 1 с.л. настъргана портокалова кора, 1 ч.ч. кисело мляко 1

за хрупкавата поръска:
3 с.л. масло, 1 ч.л. канела, 1/4 ч.ч. брашно, 1/3 ч.ч. захар

Авокадото се разбива с миксер на гладък крем със захарта. Добавя се яйцето и се разбърква добре. Прибавят се остърганата вътрешна част на ваниловата шушулка, портокаловата кора и киселото мляко. Смесват се сухите съставки и се прибавят към сместа.

За хрупкавата поръска се смесват всички продукти докато станат на трохички.

Фурната се загрява на 190 градуса. В тавичка за мънифи се поставят хартиени капсули.

За да станат по интересни отделих малко от сместа и сложих към нея 2 с.л. горчиво какао. Част от мъфините направих само от зелената смес, част шарени с двата цвята тесто, част само какаови. На някои мъфини поръсих от хрупкавата поръска, други оставих без нея. На няколко мъфина сложих в средата по 2 череши от сладко.

Пекат се докато забодена клечка в средата излиза чиста без полепнала смес. Около 30тина минути.



* 1 ч.ч. = 240 мл



Честит рожден ден на моята сесричка, да е жива и здрава! Макар и на 2200 км, аз направих тази тортичка вчера за да се почерпим вкъщи за нейно здраве.
Χρονια πολλα γλυκουλα! Να τα εκατοστήσεις!

Оригиналната рецепта е на вълшебницата Ина от Ossigeno. Винаги, когато се доверявам на нейните рецепти всичко е невероятно вкусно!
Моите промени са съвсем минимални, в ароматите и вида шоколад (използвах млечен с фъстъци защото имах точно 300 грама и исках да го изразходя. Тортата стана толкова ароматна на ром, фъстъци... направо нямам думи.
Все още не съм имала възможност да опитам цяло парче, защото съм на диета и ми е позволено да си хапна довечера, но хапнах от "манекенското парче" това, което чупнах с виличката. :D


Продукти: за блатовете: 2 яйца, 200 г кисело мляко, 1/4 ч.ч. олио, 1 и 1/4 ч.ч. захар (бяла или кафява по избор), 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 6 с.л. с връхче качествено горчиво какао, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. с връх бакпулвер, 1 ампулка есенция ром
за крема: 600 мл пряско мляко, 1 пак пудинг ванилия (ползвах на Йотис), 300 г млечен шоколад с парчета фъстъци, 120 г краве масло и 1/2 ч.ч. захар
за сиропа: 4 с.л. захар с връхче, 2 с.л. тъмно какао, 60 г масло, 3/4 ч.ч. вода


Яйцата се разбиват на гъст крем със захарта. Добавя се киселото мляко в което е "изгасена" содата, олиото, ампулата есенция. Сухите съставки се смесват и се объркват с другата смес.
Фурната се загрява на 180 градуса. Сместа е за два блата. Аз имам само една форма (използвах 22 см) и слагах пекарска хартия за да мога да я използвам веднага за следващия блат. Ако имате две форми още по-лесно. Пече се до готовност - около 20-25 минути. Клечка за зъби бодната в средата трябва да излезне суха, без полепнала смес.

Докато се пекат блатовете се приготвят крема и сиропа.
В 100 мл прясно мляко се разтваря пудинга. Към другото мляко се добавя захарта. Кипва се и се изсипва разтворения пудинг. Разбърква се добре докато се сгъсти и се прибавят маслото и шоколада. Бърка се докато сместа стане еднородна и шоколада и маслото се разтопят напълно. Оставя се встрани да изстине като от време на време се разбърква енергично за да не се получи коричка.

За сиропа се кипват всички продукти, оставят се да покипят 5-10 минути. Оставя се да изстине.

Първия блат се слага във формата за торта/или ринг/, сиропира се с половината сироп. изсипва се 1/2 от крема. Поставя се втория блат. Аз го сиропирам и от двете страни. Изсипва се и другият крем и се оставя за една нощ в хладилника да стегне.


*Не ми се наложи да оставям крем за отстрани защото изпечени блатовете ми бяха малко по-малки от формата и крема си попадна сам отстрани на блатовете. Не съм украсявала защото реших, че си изглежда достатъчно добре с фъстъците от шоколада. Може да украсите тортата както решите за добре.
** 1 ч.ч. = 240 мл