Продукти: 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч захар, 200 г мед, 1 ч.ч. силен черен чай, чипка сол, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. махлепи, 1 ч.л. джинджифил, няколко счукани зрънца бахар, няколко счукани кристалчета мастиха Хиос, 1 к.л. кардамон, 1 к.л. настъргана кора от лайм, 1 к.л. настъргана кора от портокал и 1 от лимон, 3 ч.ч. брашно, половин ч.ч. орехи смесени със сладко от динени корички.

Чая, меда и захарта се затоплят докато захарта и меда се разтворят, след това се добавя олиото. Добавят се брашното със содата и солта и накрая подправките. Загрява се фурната и сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма.

Пече се до зачервяване след като изстине се наръсва богато с пудра захар.
Продукти: 2-3 сварени картофа, 1 домашна наденица, 100 г гъби, 200 г царевица, масло, чубрица, сол на вкус, 1 к.ч. бяло вино.

Маслото се загрява, прибавят се нарязаните гъби, наденицата нарязана на кръгчета, царевицата и нарязаните на кубчета картофи, прибавя се и виното. Задушава се докато виното се изпари, прибавя се чубрицата и сол на вкус.

продукти: 2-3 сварени картофа, 2 яйца, 50 г сирене, 50 г кашкавал, масло

Картофите се настъргват заедно с кашкавала и сиренето, добавя се сирене и се разбърква добре. Затопля се тигана с масълце и се оформят плоски палачинки - изпържват се от двтете страни до златисто.

рецептата я знам от мама :) Типични коледни сладки за Гърция :)

половин килограм масло, трябва да е размекнато, не разтопено.
1 кафена чаша олио
1 кафена чаша коняк
1 бакпулвер
1 купа орехи (начукани на едро)
1чаена чаша захар
и брашно колкото поеме за да се получи меко нелепкаво тесто.

Разточва се и се реже на формички по желание или се правят топчета.

Не трябва да е разточено много тънко. Пекат се до златисто розово. След като са поизстинали (но не напълно, защото захарта няма да полепне хубаво, не трябва и да са горещи защото пък ще се разтопи) се поръсват с ванилена захар.

Снимки по-късно

Продукти: 100 г меко масло, 100 г пудра захар, 1 кафена чаша счукани ядки шамфъстък, 1 с.л. лимонови и портокалови корички, 1 яйце, брашно колкото поеме за меко маслено тесто.

Разбиват се маслото със захарта на крем, прибавя се яйцето, след това ядките и лимоновите корички. Замесва се тесто с брашното, трябва да остане мекичко.

Оставя се да престои един час в хладилник след което се разточва на кора (около половин сантиметър). Изрязват се формички и се пекат няколко минутки до порозовяване. Украсяват се с глазура по желание, съхраняват се в кутия.

За глазурата: пудра захар (два пъти пресята), сок от лимон и вода. Трябва да стане гъста кашица така, че да остава по опакото на лъжицата.

Оригиналната рецепта я видях от тук
Но нямах цяла чаена чаша с ядки и затова понамалих дозите така. Бисквитките са невероятни. Топят се в устата. Аз не съм особено голям почитател на маслените бисквити, но тези са страхотни!

И снимки ще има, но още не съм ги украсила :) Другата седмица ще се занимая с това :)





Продукти: килограм картофи, 250 г кайма, 300 г гъби, 1 морков, една глава лук, 3-4 скилидки чесън, червен пипер, сол на вкус, 2-3 домата

за заливката няколко яйца, прясно мляко и малко брашно, сол на вкус.

кашкавал около 200 г

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в сгорещена мазнина, добавя се каймата, настъргания морков и настърганите скилидки чесън. Добавя се една чаена чаша вода, гъбите се режат на колелца и се прибавят към каймата, доматите се настъргват и те се прибавят, добавя се червен пипер и сол на вкус, както и още 2-3 чаши вода (толкова, че когато сместта се изсипе при нарязаните на кубчета картофи в тавата да ги покрият.

Пече се до готовност, прави се заливка от продуктите и малко преди да е готово се настъргва кашкавала :) Това е :)

Да ви е сладко!


Продукти: 1 зелена салатка, 150 г бекон, 1 консерва риба Тон, 50 г пармезан, крутони, 2 жълтъка, 1 лъжица майонеза, 1 лъжица горчица, 2-3 счукани скилидки чесън, 1 лъжица заквасена сметана, малко лимонов сок, зехтин, сол на вкус.

Бекона се нарязва и запържва, запържват сеи крутоните (може и да се запекат). Салатката се накъсва или се нарязва на по едро, отгоре се изсипва бекона, половината консерва с риба Тон, кротоните и половината от пармезана.

Приготвя се соса - жълтъците се намачкват заедно с рибата тон, добавят се майонезата, горчицата, чесъна, сметаната и останалия пармезан, слага се лимонов сок и сол на вкус и се разбърква до хомогенизиране. Поднасям соса отделно.

Да ви е вкусно!


Продукти: 1 бутер тесто, сока на 2 по едри лимона, 2/3 чаена чаша захар, 5 яйца, 100 г масло (разтопено). Лимонови и портокалови резени за украса


Бутер тестото се разстила в кръгла тавичка и се надигат хубаво ръбчетата. Надупчва се с вилица и се слага в хладилник за 15тина минути. Загрява се фурната на 200 градуса, тестото се пече 10 минути след което се изсипва пълнежа. Разбиват се яйцата със захарта, добавя се лимоновия сок (може да се смеси с малко портокалов сок, примерно 2 лимона и 1 портокал) и разтопеното масло.

Пече се още половин час. Отгоре се украсява с резените плодове.

Това е :)



Продукти: 1 зелена салатка, 1 краставица, 3-4 домата, 1 глава червен лук, 100 г зелени маслини без костилки, 100 г черни маслини без костилки, зехтин, сол на вкус

За соса: 1 кутийка майонеза, няколко лъжици заквасена сметана, 4-5 скилидки чесън, сол на вкус

Салатката се накъсва или се реже на едро, краставицата се реже на едро, доматите се нарязват на кубчета, лука на полумесеци, маслините се режат на кръгчета, прибавя се сол и зехтин на вкус и се разбърква добре.

Скилидките чесън се настъргват или счукват и се омесват добре с другите продукти, сосът се поднася към салатата.


Продукти: 1 ч.ч. прясно мляко (хладко), 1 яйце, половин кубче мая (20тина грама), сол, захар, брашно колкото поеме (около половин килограм), масло, сирене и кашкавал за отгоре.

Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. Откъсват се малки топчици (колкото яйце). Разточват се с големина колкото малка чинийка за кафе. Отгоре се намазват с масло, слага се натрошено сирене и парче кашкавал и пак масло и се запичат до златисто.

Чудесна закуска в комбинация с чаша чай или гъст айрян :)




Продукти: 1 ч.ч. ориз, 1 морков, 1 глава лук, 300 г гъби, босилек, черен пипер, сол на вкус, наденица.

Ситно нарязания лук се запържва в малко мазнина, добавя се нарязания на дребно морков, гъбите, също нарязани на по дребно, наденицата нарязана на кръгчета, подправките и ориза.

Заливат се с 3 ч.ч. подсолена вода или гъбен бульон и се премества в тавичка. Пече се до готовност.