Наскоро ви показах Крем карамел с крема сирене и шафран, и днес ще ви представя този вкусен и сочен десерт. Той всъщност беше преди крем карамелчето. Първоначално правих него и след това реших, че ще го направя и само на крем. Имах в шкафа бишкоти, които исках да употребя и ми хрумна това.

При печенето бишкотките се издигат нагоре, а в средата става леко хрупкаво от карамела, който са поели бишкотите. Разкош :)



Продукти: за тавичка с размери 20 на 30 см 10-12 бишкоти

за карамела: 7-8 с.л. захар и 1 с.л. масло

за крема: 1 консерва подсладено кондензирано мляко, 200 г крема сирене, 250 мл прясно мляко, кората от 1 портокал, 2-3 ванилии, 5 яйца, захар ако е необходимо.


Приготвя се карамела от маслото и захарта. Разтапя се маслото, добавя се захарта, на слаб котлон без да се разбърква приготвяте карамела.

Залива се тавичката и отгоре се подреждат бишкотите.

Яйцата се разбиват с крема сиренето, подсладеното кондензирано мляко, ванилията, кората от портокал и прясното мляко. Ако не ви е достатъчно на сладост добавете на вкус. На мен ми беше добре.

Сместа се изсипва върху бишкотите. Тавичката се поставя в по-голяма тава, която се пълни с вода до 1/2 от височината на малката тавичка. Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна за около час - час и малко - до готовност. Оставя се да изстине напълно, и след това се охлажда за няколко часа в хладилник и се обръща в подходящ поднос.






Супичката я направих наскоро, имах останали различни зеленчуци по няколко броя и исках да направя нещо леко за хапване за народа. Учудващо им хареса при положение, че не са особено по крем супите.

Продукти: 200 гр розички броколи, 100 г спанак, 1/2 глава лук, 4- 5 средно големи картофа, 1 тиквичка, 1 голям морков, малко парче пащърнак, 1-2 лъжици сушени зеленчуци, сол на вкус
150 г топено сирене с подправки (може и натурално, аз имах едно много нежно и хубаво със зелени подправки), малко прясно мляко ако е необходимо



Всички зеленчуци се режат на парчета и се заливат с вода, посолява се със сол и сушените зеленчуци и се вари до омекване на зеленчуците. Всичко се пасира и се добавя топеното сирене. Ако е твърде гъста супата се добавя и прясно млляко. Ако е необходимо се добавя и сол.


Може да се направи и постна ако не се слага топено сирене и прясно мляко.




Разкошен беше този чийзкейк. И то не само на външен вид.
Препоръчвам силно ако обичате цитрусов вкус. Забърква се бързичко, остава му само да се охлади след изпичането за да му се насладите.
Аз уж бях го направила за да се почерпим за Свети Валентин с колегите (на работа бях до 22 часа) и щях да хапна само една хапка... да - да! Хахах оставих си в една кутия 3 парчета и ги погълнах почти наведнъж както се казва. Толкова ми беше вкусен. И на тях им допадна доста.
Никога толкова не ми е харесвал чийзкейк в заведение колкото тези, които си правя сама 😂😂😂



Продукти: 250 г бисквити "диджестив", 70 г разтопено масло, 2 с.л. захар

за крема: 500 г крема сирене, 1 консерва подсладено кондензирано мляко, 2 големи яйца, 1 пак. ванилов пудинг, кората от 1 лимон, сок от 1 и 1/2 лимон, захар ако е необходимо, 1 бурканче сладко от череши.


Фурната се загрява на 180 градуса. Бисквитите се смилат със захарта и към тях се добавя разтопеното масло. Хубаво се обърква докато всички бисквитени трохи се овлажнят.

Форма за торта или тавичка с размер 20 на 30 см се покрива с хартия за печене. Маслените бисквитени трохи се разпределят по дъното и се заглаждат добре. Може да се притиснат с обратната част на лъжица. Пече се 5-7 минути.
Изважда се да се охлади и през това време се приготвя крема. Крема сиренето се разбива с кондензираното мляко, лимоновия сок, яйцата, кората от лимон и ваниловия пудинг. Може да прибавите захар ако не ви е достатъчно сладко. Аз не съм добавяла тъй като не сметнах за необходимо.

Сместа се изсипва в тавичката върху бисквитената подложка. С лъжица се насипва от сладкото от череши и с виличка се разбърква леко отгоре.

Пече се около час или докато стане златист отгоре.

Оставя се да се охлади напълно и след това се прибира в хладилника за поне 2 часа. След това може да се нареже.









Тези макарони ги правих доста отдавна. Стават бързо и са много вкусни.

Продукти: 250 г фарфале (или друг вид макарони)

за соса: 2-3 с.л. зехтин, 1/2 глава червен лук, 2 скилидки чесън, 2-3 с.л. доматена паста, 1/4 ч.ч. бяло вино, 1 ч.л. ябълков оцет, 400 г консерва белени домати на кубчета, бучка захар, прясна мащерка, черен пипер, 150 г рикота (или обикновена извара), сол на вкус и паремезан за гарниране.


Макароните се сваряват според указанията.

В дълбока тенджерка се загрява зехтина. В него се запържва нарязания на дребно  лук, добавя се чесъна, доматената паста, бялото вино и оцета, консервата домати и бучката захар. Оставя се да покъкри на бавен огън докато се редуцира наполовина. Прибавя се рикотата и подправките. Накрая в соса се изсипват и сварените макарони. Разбъркват се добре. Сервират се веднага поръсени с настърган пармезан.

*Може соса да се пасира за да е по-гладък. Аз реших да си го оставя в този вид.







Много ароматна и вкусна рибка. Може да се направи и с филета сьомга, а защо не и с друг вид риба. Адаптирано от тук.


Продукти: (за 3 порции) 3 котлета сьомга, 1 глава чесън, сокът от 1 лимон, 2-3 с.л. зехтин, 1-2 с.л. кленов сироп (или мед), прясна мащерка, сол, черен пипер

Котлетчетата се поливат със сока от лимон и се оставят за половин час в хладилника. През това време се смесват кленовия сироп със зехтина, нарязани на ситно 2-3 скилидки чесън, мащерка.

Фурната се загрява на 220 градуса. Тавичка се постила с хартия за печене. Котлетчетата се поръсват със сол и черен пипер и се намазват добре с маринатата от кленов сироп и зехтин с подправките. Отгоре се нареждат резенчета лимон. Останалите само измити скилидки чесън (необелени) се подреждат върху рибките. Покрива се с алуминиево фолио и се пече 15-20 минути след което се отстранява фолиото и се дозапича още 10-тина минутки, докато лимончето придобие лек златист загар.

Сервирах с печени зеленчуци на грил тигана. Мариновани само в сол и зехтин.






Един малко по-различен крем карамел. Много вкусен, по-плътен... :) чудесен просто. Тези дни ще покажа и още един десерт с  тази смес за крем карамел, ако са ви останали малко бишкоти.
Отвън малко изглежда все едно има шуплички, но всъщност си се изпече перфектно и си е гладък вътре.

Не, че съм се вглъбявала някога когато съм го прецаквала и е ставал на шупли де. Не сме му прощавали и тогава :D



Продукти: 200 г крема сирене, 250 мл прясно мляко, една консерва подсладено кондензирано мляко, 4-5 с.л. захар (или на вкус), ванилия, щедра щипка шафран (опция), кората от 1 лимон, 5 яйца

3/4 ч.ч. захар за карамела

 Ако ще използвате шафран тук е момента да го приготвите. Стрива се между пръстите и се пуска в топлото мляко. Оставя се за поне 1-2 часа.

Докато захарта се карамелизира на слаб котлон се забърква сместа за крема. Разбиват се яйцата със захарта, добавя се крема сиренето, кондензираното мляко, млякото с шафрана и всички подправки. Всичко се разбърква до гладка смес. Не прекалявайте с бъркането за да не се вкара излишен въздух.

Карамелът се насипва в купичките (или във формата в която ще печете крема). И отгоре се изсипва сместа за крема. Пече се на водна баня на 150 градуса за около час и малко. Трябва да хване отгоре приятен карамелен загар кремчето. Оставя се да изстине напълно и се прибира в хладилника.










Честит рожден ден на моята сестричка. Днес става на 23 години! :) Дано скоро да имам възможност да я видя. И както винаги с нещо сладичко да отбележим нейни празник. По традиция си правим нещо за почерпка, нищо, че не можем да отпразнуваме заедно.

И въпреки, че снимките са наистина грозни ви обещавам, че ако го направите ще ви хареса много. Всички, които хапнаха от него мнооооого, ама много го харесаха. Божествено е на вкус и е перфектно за всеки шокохолик.



Продукти:  200 г масло, 300 г черен шоколад, 3 големи йца, 2 ч.л. кафе на прах, 270 г тъмна кафява захар, 250 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 300 г изчистени от костилките череши (може и замразени)

Маслото и шоколада се разтапят на водна баня или на ниска степен в микровълновата. Оставя се да изстине леко и се прибавят леко разбитите яйца, захарта, брашното и бакпулвера, кафето. След като се разбърка добре сместа се добавят и черешите. Тавичка с размери 20/30 см  се постила с хартия за печене и сместа се разпределя вътре.

Пече се за половин час в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като изстине напълно се нарязва на парчета.

Източник