Продукти: 1 глава настърган лук, 50 г масло, 500 г брашно, 1 пакетче суха мая (7 г) или 20 г прясна (1/2 пакетче), 2 ч.л. горчица, 200 г настърган твърд кашкавал, 150 мл хладко мляко, 150 мл хладка вода, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сол
Омесва се еластично и гладко тесто от всички продукти като лукът е предварително задушен в половината масло. И се отделя 50 г от настърганият кашкавал.
Тестото се оставя да втаса докато удвои обема си. Правоъгълна форма за печене се намаслява и набрашнява. От тестото се правят 20 топки. 10 се редят на дъното и отгоре се намазват обилно с масло. След това се поставят останалите 10. Хлябът се оставя да втаса още час. Пече се 40-45 минути на 190 градуса. накрая се поръсва с останалия кашкавал и се оставя да се разтопи.
Моят хляб е малко странен по форма защото както казах нямам все още тавичка за хляб, но стана симпатичен. Много е вкусен.
Друго си е да си правиш сам хляб вкъщи. Става в пъти по-вкусен.
Източник