600 гр. брашно
150 гр. пудра захар
400 гр. маргарин
около 50 гр. мед
подправки:
2 зрънца бахар
3 шушулки кардамон
3 ч.л. канела
2 ч.л. смлян джинджифил
Брашното и пудрата захар се пресяват. Бахарът и кардамонът се счукват на прах и заедно с канелата и джинджифилът се разбъркват в брашното и захарта. Прибавя се и маргаринът, а след това и меда и се омесва меко тесто. Оставя се да престои поне 30 мин. в хладилник. След това се омесва, разточва и с формички се изрязват фигурки, които се пекат около 15 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса. Съхраняват се в кутия и колкото повече стоят, толкова по – хубави и ароматни стават. Издръжливи са, защото са постни и не се развалят лесно.
Глазура - пудра захар, малко лимонов сок и вода, да стане гъста кашица. Може и с разбит белтък.
Чудесно! Рецептата е само за мен - имам алергия към яйца.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Ааааа, глазурата за мен без белтък. Алергична съм към яйца, за жалост :(
ОтговорИзтриванеРецептата е чудесна! Ще я пробвам при първа възможност!
Благодаря!
Меденките са прекрасни. Сигурна съм, че ще ти харесат. Аз миналата година ги пробвах за пръв път и останах очарована. Покрай коледните празници направих 3-4 дози :) Изключително ароматни са. Аз към яйца не съм алергична, но глазурата само с пудра захар и водичка ми харесва повече.
ОтговорИзтриванеГлазурата от снимките не е белтъчна :)
ОтговорИзтриване