Хляб без мая / ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΜΑΓΙΑ


Тази рецепта е от предаването γλυκές αλχημείες.
Днес се оказа, че нямаме достатъчно хляб за обяд, а имахме много малко брашно и мама се сети, че си е записала рецептата в тетрадката. И така набързо замесихме тестото. В началото си мислехме, че нищо няма да се получи, защото тестото е меко, като пихтиесто, но стана много вкусна питка. Това, което отчитам като грешка е, че липсва сол. Самата питка стана много вкусна, но ако имаше и малко сол щеше да е по-добра.

Ето и нужните продукти:
375 г брашно, 1 пак бакпулвер, 90 г размекнато масло, 125 г прясно мляко и 125 г вода.

Всички продукти се размесват с миксер. Тестото се отделя от съда и се оформя с леко набрашнени ръце. Оформя се питката и се слага върху хартия за печене. Срязва се на 1 см дълбочина на кръст, отгоре се намазва с прясно мляко и се поръсва с брашно. Пе^е се за 10 мин на 220 градуса и после на 180 за още половин час.

Може да се добавят вътре маслини или сухи плодове.

Снимки не знам кога ще добавя, сигурно като се върна в България чак :)

Да ви е сладко!


p.s. гръцкият текст е копиран от сайта на предаването.
*******************************************************************************

ΥΛΙΚΑ:
375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
90γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (ή και παγωμένο)
125 γρ. γάλα
125 γρ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ ή στο χέρι. Αλευρώνουμε τα χέρια μας και φτιάχνουμε μια μπάλα. Πιέζουμε την μπάλα με την παλάμη μας προς τα κάτω σε διάμετρο 20 εκ. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά στα έξι. Αλείφουμε με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 10 λεπτά και κατεβάζουμε στους 180οC. Ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα. Το σερβίρουμε ζεστό με βούτυρο.

0 comments:

Публикуване на коментар