Крушов сладкиш
Историята покрай създаването на този сладкиш е доста забавна.
Понеже съм на течно-кашава диета (все още :( )реших един ден да си купя няколко бебешки пюрета с които малко да си разнообразя храненето, защото е скучно само на супа.
Избрах си пюрета, които нямат затягащо действие на стомаха от сини сливи и от круша.
Прибрах си се вкъщи и веднага изгълтах сливовото (лелеее страхотно беше! :D ) и започнах да разглеждам крушовото... Оказа се, че е сгъстено с оризово нишесте, а аз не мога да консумирам оризови неща в момента.
Предпожих го на една приятелка, която има бебче и го захранва, но се оказа, че и тя не го дава точно този вид на детето. Чудих се... и реших да го използвам за някой сладкиш :D
Адаптирах сладкиша от рецептата моята приятелка Спаси за Ябълков сладкиш като замених млякото с пюрето. Не съм го опитвала защото не мога да ям такъв тип сладкиши сега. Но половината го оставих за вкъщи за бабата на половинката ми, половината го пратих за колегите му.
В събота ми казаха, че много им е харесал и даже искат пак да им направя. :D
Използвах правоъгълна форма за хляб с размер 32 / 13. Може да си използвате и кръгла форма с 20-22 см диаметър.
Пюрето, което използвах беше от круши на Ганчев.
Продукти: за тестото: 100 мл пюре от круши на Ганчев(аз използвах бебешко пюре от круши, но бихте могли да използвате и сварена или сурова и пюрирана круша), 2 яйца, 130 г кристална захар захар, 60 мл олио, 2 - 3 круши по избор, 150 г брашно, щипка сол, 1 пак. бакпулвер, ванилия, канела
за крема: 1 яйце, 100 г кристална захар захар, 80 г разтопено масло
пудра захар за поръсване
Фурната се загрява на 180 градуса. Форма за торта/тарта (20-22 см диаметър) или за хляб (30-32 на 10-13 см) се постила с хартия за печене.
Брашното баклулветър, ванилията и солта се пресяват в купа. Към тях се добавят яйцата и захарта, пюрето от круши и олиото и се разбърква с лъжица докато се получи кексово тесто.
Тестото се изсипва в застланата с хартия форма. Крушите се почистват от семенниците и обелките и се нарязват на едри парчета, които се подреждат върху сладкиша като лекичко се натискат. Сладкишът се поръсва с канела и се слага да се пече.
Сладкишът се пече около 30-40 минути или докато клечка забита в тестото излезне суха без полепнали трохички по нея.
Докато сладкиша се пече се приготвя крема. Всички съставки се разбъркват добре докато стане еднородна смес. Аз лично първоначално разбих с тел яйцето със захарта за да стане по кремообразно и добавих разтопеното, но поизстинало вече масло.
След като сладкишът е изпечен се изважда и залива хубаво с крема. Пече се още десетина минути. Отгоре се получава една много приятна коричка. Ако се пече повечко може да се изсуши.
Изважда се от формата (хартията се оставя по-дълга отстрани за да е удобно да се извади като се хване в двата края) и се оставя да се охлади върху решетка. Поръсва се с малко пудра захар след като е изстинал.
* И тук като при ябълковия сладкиш може да се добавят различни продукти, които да го разнообразят - нарязани ядки, шоколад, сушени плодове в тестото.
Много хубава идея :)
ОтговорИзтриванеЧудесен сладкиш!
Поздрави с усмивки!
Благодаря ти много, Дани!
ОтговорИзтриванеСлънчеви поздрави и от мен!
Галка :)