Баница със сирене / Τυρόπιτα, τυρόπιτακια
Продукти: 600 г брашно (пресято), сол, 1 - 2 с.л. бяло вино или оцет, 3-4 с.л. зехтин
масло, сирене, може малко цедено кисело мляко - 1-2 лъжици, 2-3 яйца (може и да е само със сирене).
400 г за разточването
В дълбок съд се изсипва брашното и се прави кладенче. изсипват се другите продукти. Меси се тесто, трябва да стане много гладко. Когато се среже трябва да се виждат шупли. Да не е лепкаво. Меси се по-дълго време.
Разделя се на парченца колкото орех. Разтеглят се и се слепват с масло 3, като последната отгоре не се маже с масло. Така се редят в табличка която е набрашнена и се оставят да починат в хладилника.
След това е вариант да се направят малки банички (тиропитакиа се казват малките банички със сирене).
Върху набрашнена маса се разточва коричка, колкото се може по тънка, то4и се с много брашно защото все пак има масло между трите кори и да не лепне. Разтапят се олио и масло. Наръсва се кората и се разпределя от сместа от яйцето и сиренето (или само сирене както казах)
редят се на охлювчета ако ще са малки банички или съответно на една голяма баница и се слагат върху хартия за печене. Намазват се с малко масло отгоре. Пекат се до порозовяване в предварително загрята фурна на 200 градуса
снимки с процеса на правене по късно, ще се опитам още тази вечер да ги кача
ох, снимките се качиха малко наобратно... :(
ОтговорИзтриванеЗабравила съм да напиша, че се слага и вода..., но понеже я правих на око... толкова е и водата... на око... за да стане хубаво банично тесто.
ОтговорИзтриване