Нахутени кюфтенца със зелени подправки
Брат ми напоследък започна да променя режима си на хранене и макар, че не е вегетарианец е намалил приема на месо и животински продукти до минимум. Наскоро ми сподели, че ял някакви фалафели за обяд, които били много сухи и повече нямало да повтори. Затова реших вчера да го изненадам на работа и да му направя за обяд едни домашни кюфтенца от нахут. Станаха невероятно меки и сочни. Много му харесаха и ги хапна всички. Добре де, почти всички :D Изядох "манекенското" кюфте и след това още едно :D
Продукти: (за 2 порции - 8 кюфтенца) 1 и 1/2 ч.ч. сварен нахут*, 1 филия хляб - накисната във вода и отцедена, 2 стръка зелен лук (нарязан на ситно), половин глава кромид лук (нарязана на много ситно), 1 с.л. пресен копър (нарязан на ситно), няколко щипки стрит сух джоджен, 1 с.л. ситно нарязан пресен магданоз, щипка- две кимион и черен пипер, 2 с.л. брашно, 2-3 с.л. олио, сол на вкус
2 с.л. брашно за овалване на кюфтетата и олио за пържене
Нахутът се смила в чопъра (може и с пасатор). Аз лично го оставих малко по-едричък, не съвсем на пюре за да се усещат парченцата нахут. Изсипва се в купа и се смесва с подправките, филията хляб, брашното и олиото. Оставя се да престои един-два часа в хладилника за да стегне сместа и да е лесна за оформяне.
Оформят се осем кюфтенца и се овалват в брашно. Сгорещява се олиото и кюфтенцата се изпържват до готовност.
Може да се сервират с този чеснов сос от картофи и зехтин.
* Чаената чаша, която използвам е с 250 мл вместимост
Адаптирано от Icookgreek.
0 comments:
Публикуване на коментар