Варени гевреци
Днес не знам какво ми щукна да правя варени гевреци. В интерес на истината не съм правила от години :) Както си гледах един филм и реших, че точно в момента ми се яде това. А уж щях да пазя някаква разтоварваща диета след празниците. Да... да... и един мармот завива шоколада в станиол :) Тъкмо се бя отказала от идеята да ям тестени изделия, но може ли да правиш за другите и да не си хапнеш поне една кифличка или геврече, парче пица :)
Ето рецептата по която работя от години :)
Продукти: 1 чаена чаша прясно мляко, 1/2 кубче мая, захар, сол, 2 с.л. масло или маргарин, брашно колкото поеме, 2 яйца.
Замесва се тесто от продуктите (без жълтъците от яйцата с които ще намажем гевречетата преди печене)
Тестото се оставя да втаса. След това се разделя на топчици и се правят гевречета. Оставят се да втасат леко докато се загрее водата в която ще се варят.
Във водата се слага малко захар и олио и гевречетата се пускат и се държат 2-3 минутки докато изплуват.
Загрява се фурната, гевреците се подреждат в тавичка с хартия за печене и се намазват с жълтъците леко разбити с няколко капки мляко.
пекат се до зачервяване.
Могат да се поръсят със семена по избор, с ким, с червен пипер, с накълцани маслини... въобще всичко е въпрос на избор и въображение :)
0 comments:
Публикуване на коментар