Сладки Вая
Тези сладки опитах тази година докато бях в Германия. Останах очарована. Много ароматни и се топят в устата. Мама поиска рецептата от шефката си, която е гъркиня и ето вече мога да си ги правя сама.
за тестото: 1 ч. портокалов сок (може да е прясно изтискан, може и сок от кутия), 1 ч. олио, 1 ч.л. сода и брашно за меко тесто.
Замесва се тестото, трябва да е меко и да не лепне.
за пълнежа: счукани орехи примесени с канела и карамфил
за сиропа: 2 ч. захар + 2 ч. вода + ванилия
Откъсват се топчета колкото орех, които се разплескват на кръгчета, в средата се поставя от пълнежа и се сгъва на две. Сладките се пекат до златисто.
Пускат се хладки във врящия сироп докато поемат достатъчно сироп, но така че да не се разкиснат.
*Използвам ч.ч. от 250 мл.
0 comments:
Публикуване на коментар