Отдавна искам да ви представя този разкош. Но все не оставаше време. За тази баклава брат ми ми звъня специално да ми каже колко е вкусна, а той не е по десертите. Никак дори! Всеки, който я опита я хареса страшно много. Идеална за любителите на по-сладките десерти с присъствие на шоколад.
Правих я отдавна, преди 3 седмици може би?! Но споменът за вкуса остава.
Рецептата видях в сайта на Акис Петредзикис. Той е победителя от последния Мастършеф в Гърция. Много ми харесват рецептите, които прави.
Адаптирана от тук.
Продукти: 250-300 г фини кори за баница
за пълнежа: 300 г орехи, 100 г бял шоколад, 100 г млечен шоколад, 2 ч.л. канела
за сиропа: 350 мл вода, 1 ч.ч. захар, 2 ванилии, пръчка канела /или 1/2 ч.л. канела на прах/
125 г разтопено масло за баклавата
за заливката: 60 г млечен шоколад, 1 с.л. масло
Първо се приготвя сиропа от продуктите. Оставя се да кипне и след като покипи 5 минути и захарта се е разтопила напълно се сваля от огъня. Оставя се настрани.
Фурната се загрява на 150 градуса.
Орехите се пускат в блендера/чопъра заедно с канелата за кратко, колкото да се натрошат, но да не са фино смлени. Към тях се добавят нарязания на дребно шоколад и ванилията.
Тавичка (моята беше 20/30 см) се намазва хубаво с масло. Отгоре се поставя една кора за баница така, че краищата й да останат отвън. Наръсва се с малко масло и така се процедира и с втората и третата кора. Върху тях се поставя шепа от орехово-шоколадовата смес, покрива се с кора, която се наръсва с масло и отново се поръсва с орехово-шоколадова смес. Така се процедира с всички кори. Отделят се само 3, които ще са за най-отгоре.
Когато сместа свърши, краищата, които са останали отвън на корите се прибират внимателно навътре и се притискат леко. Отгоре се покрива с една кора. Поръсва се с масло. След това се покрива с втора и отново се наръсва. Накрая се покрива с последната. Наръсва се с останалото масло.
Баклавата се прибира в камерата/хладилника за няколко минути за да може да се нареже по-лесно преди да се сложи във фурната.
Реже се на квадратчета. Пече се около час и половина - два или докато корите станат хрупкави и златисти.
Горещата баклава се полива със студения сироп.
Оставя се да попие добре. Най-добре за цяла нощ.
Преди сервиране се прави заливката от маслото и шоколада, като се разтопяват на ниска степен в микровълновата фурна или на водна баня и се поръсва със шоколадовия сос.
И сте готови да се насладите на тази красота :)
Правила съм подобна, но непременно си записвам и тази рецепта!
ОтговорИзтриванеМъжа ми ще остане очарован!